Draslík je důležitý minerál pro zdraví, který má mnoho prospěšných účinků na tělo. Jeho hlavní funkcí je regulovat elektrolytické rovnováhy v těle a udržovat správný tlak krve. Nízký příjem draslíku může způsobit komplikace jako jsou bolesti hlavy, únava, křeče a otoky.

Seznam potravin s nejvyšším podílem draslíku na 100g
- Banány – obsahují cca 450-550 mg draslíku na 100g
- Sušené datle – obsahují cca 550-650 mg draslíku na 100g
- Avokádo – obsahují cca 485-975 mg draslíku na 100g
- Špenát – obsahují cca 550-600 mg draslíku na 100g
- Sušené meruňky – obsahují cca 550-600 mg draslíku na 100g
- Sladké brambory – obsahují cca 450-500 mg draslíku na 100g
- Fíky – obsahují cca 500-600 mg draslíku na 100g
- Brusinky – obsahují cca 400-450 mg draslíku na 100g
- Granátové jablko – obsahují cca 300-450 mg draslíku na 100g
- Sušené švestky – obsahují cca 400-450 mg draslíku na 100g
Je důležité si uvědomit, že nedostatek draslíku může mít škodlivé účinky na zdraví, jako jsou problémy se srdcem, kostmi a ledvinami. Proto je důležité dodržovat zdravou stravu bohatou na draslík, aby bylo zajištěno správné fungování těla.