Lepek je protein, který se nachází v pšenici, ječmeni a žitě. Pro osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek může konzumace potravin obsahujících lepek vést k nepohodlí a zdravotním problémům. V tomto článku se podíváme na potraviny, které jsou bohaté na lepek.

Chleba - lepek
Chleba – lepek
  1. Pšenice: Pšenice je jednou z největších zdrojů lepku. Pšeničná mouka se používá k výrobě chleba, pečiva, těstovin, sušenek, koláčů a řady dalších výrobků. Pšenice je také často obsažena v zálivech, marinádách a omáčkách.
  2. Ječmen: Ječmen obsahuje stejně jako pšenice vysoké množství lepku. Ječmen se používá k výrobě sladu, který se používá k výrobě piva, whisky a dalších alkoholických nápojů. Ječmen se také používá k výrobě polévky a kaší.
  3. Žito: Žito obsahuje lepek a používá se k výrobě chleba, pečiva, těstovin a dalších produktů. Žito se také používá k výrobě sladu, který se používá k výrobě piva.
  4. Těstoviny: Většina těstovin se vyrábí z pšeničné mouky a proto obsahují lepek. Existují však alternativy, jako jsou těstoviny vyrobené z rýže, kukuřice, čočky a dalších produktů, které jsou bezlepkové.
  5. Sušenky, koláče a pečivo: Většina pečiva a sladkostí obsahuje pšeničnou mouku a tedy také lepek. Existují však bezlepkové alternativy, jako jsou sušenky, koláče a pečivo vyrobené z mandlové mouky, rýžové mouky, kokosové mouky a dalších produktů.
  6. Cereálie: Většina cereálií obsahuje pšeničnou mouku a tedy také lepek. Existují však bezlepkové alternativy, jako jsou cereálie vyrobené z rýže, kukuřice, quinoi a dalších produktů.
  7. Pizza: Pizza se často vyrábí z pšeničné mouky a tedy také obsahuje lepek. Existují však bezlepkové alternativy, jako jsou pizzy vyrobené z rýžové mouky, mandlové mouky a dalších produktů
  8. Pivo: Většina piv se vyrábí z pšeničného sladu, který obsahuje lepek. Existují však bezlepkové alternativy, jako jsou piva vyrobené z rýžového sladu, kukuřičného sladu a dalších produktů.
  9. Omáčky: Některé omáčky, jako jsou omáčky z rajčat, worcester a sojová omáčka, mohou obsahovat pšeničnou mouku a tedy také lepek. Je důležité si přečíst složení produktů, aby se zabránilo konzumaci omáček obsahujících lepek.
  10. Kořenící směsi: Některé kořenící směsi, jako jsou kari koření a adobo koření, mohou obsahovat pšeničnou mouku a tedy také lepek. Existují však bezlepkové alternativy kořenících směsí, které jsou vyrobeny z bylinek a koření.
Podobná potravina  V jakých potravinách je vápník

Potravin obsahující nejvíce lepek na 100g

  1. Pšeničná mouka: 10-13 g lepku
  2. Ječná mouka: 8-10 g lepku
  3. Žitná mouka: 7-9 g lepku
  4. Špagety: 4-5 g lepku
  5. Celozrnný chléb: 4-5 g lepku
  6. Pivo: 3-5 g lepku
  7. Sušenky: 3-4 g lepku
  8. Pšeničné otruby: 3-4 g lepku
  9. Pšeničné vločky: 3-4 g lepku
  10. Těstoviny: 2-3 g lepku

Je důležité si uvědomit, že ne všechny potraviny obsahují lepek a že existují alternativy pro potraviny, které lepek obsahují. Pokud máte celiakii nebo citlivost na lepek, je důležité sledovat složení potravin a vyhýbat se potravinám, které lepek obsahují. Dnes jsou již v supermarketech široké nabídky bezlepkových potravin a také receptů na internetu, které Vám umožní si připravit oblíbené jídlo bez lepku.

Podobné příspěvky